اقتصاد
تاریخچه قیمت طلا
سرمایه گذاری در طلا از دیرباز یک استراتژی محبوب برای تنوع بخشیدن به سبدهای سرمایه گذاری و پوششی در برابر تورم بوده است. اما قبل از سرمایه گذاری در طلا، مهم است که نگاهی طولانی مدت داشته باشید و نوسانات تاریخی قیمت طلا و ارتباط آن با سایر بازارها را، درک کنید.
نمودار تاریخی قیمت طلا به ما کمک می کند تا دلایل نوسانات را بررسی کنیم، علاوه بر این، ارتباط آنرا با سایر متغییرهای اقتصادی و سایر بازارها درک کنیم و از آن به عنوان راهنمایی برای پیش بینی قیمت آینده این فلز زرد رنگ استفاده کنیم.
نکات کلیدی درباره طلا
- قیمت طلا در طول قرن گذشته با چندین نوسان بزرگ در هر دو جهت همراه بوده است.
- قیمت طلا تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله تورم، تنش های ژئوپلیتیکی، عرضه و تقاضا و هزینه های استخراج و پالایش و موارد دیگر است.
- سرمایهگذاری در طلا میتواند پوششی در برابر تورم و عدم اطمینان های کلان اقتصادی باشد، اما درک خطرات و معایت این استراتژی در سرمایه گذاری مهم است.
- روشهای مختلفی برای سرمایهگذاری در طلا وجود دارد، از جمله خرید طلای فیزیکی، سرمایهگذاری در صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) یا سرمایهگذاری در شرکتهای استخراج معدن و موارد دیگر
- قیمت طلا در اوت ۲۰۲۰ در بحبوحه عدم قطعیت همه گیر کرونا به بالاترین قیمت اسمی تاریخ رسید، اما بالاترین نرخ تعدیل شده بر اساس تورم در سال ۱۹۸۰ به دست آمده است
نمودار تاریخی ۵۰ ساله قیمت طلا
نمودار بالا قیمت یک اونس طلا را از سال ۱۹۷۰ نشان می دهد. همانطور که می بینید، قیمت در بیش از ۵۰ سال گذشته چندین نوسان بزرگ را تجربه کرده است. پایین ترین سطح دهه ۱۹۷۰ در سال ۱۹۸۰ به بالاترین حد خود رسید. از سال ۲۰۰۰، اگرچه روند کلی قیمت طلا در حال افزایش بوده، اما همچنان با نوسانات نسبتاً زیادی در جهت منفی نیز همراه بوده.در طول رکود بزرگ (بین سالهای۱۹۳۵-۱۹۲۹)، قیمت هر اونس طلا از ۲۱ دلار به ۳۵ دلار افزایش یافت که ۶۷ درصد افزایش قیمت را نشان میدهد.البته که یکی از دلایل این افزایش این بود، تا پیش از سال ۱۹۳۱ از پول انگلیس برای تسویه حساب های بین المللی استفاده می شد در بحبوحه این سالها دلار آمریکا به پول واسط در تجارت بین الملل تبدیل شد و از دلار به عنوان پول واسط در تسویه حساب های بین المللی استقاده شد در اصل آمریکا با پیروی از سیستم استاندارد طلا (استاندارد طلا: یک سیستم پولی که در آن پول کاغذی به مقدار ثابتی طلا تبدیل میشه) نشون داد که دلار فقط یک تکه کاغذ نیست و دلار به اندازه طلا خوب هست، تو سال ۱۹۳۴ هم دولت ایالات متحده طلا رو از ۲۰.۶۷ دلار در هر اونس به ۳۵ دلار تو هر اونس تغییر داد یعنی اگر شما فکر می کردید که دلار فقط یک تکه کاغذ هست می تونستید ۳۵ دلار ببرید و یک اونس طلا بگیرید. دلار اینجوری نقش خودش رو در تجارت بین الملل تثبیت کرد. در همین رابطه می توانید به پادکست پشتوانه پول چیست گوش دهید.
نوسان قیمت طلا، تحت چه عواملی است؟
قیمت طلا تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله شرایط کلان اقتصادی و ژئوپلیتیکی، تورم، میزان ذخایر طلا، نوسانات قیمت ارز، عرضه و تقاضا و هزینه استخراج و پالایش این فلز گرانبها و موارد دیگر قرار دارد. زمانی که تورم بالاست و سطح عمومی قیمت ها در حال افزایش است، قیمت طلا تمایل به افزایش دارد، زیرا سرمایه گذاران به دنبال خرید دارایی امن برای محافظت از قدرت خرید خود و پوششی در برابر تورم می گردند بنابراین تمایل به خرید طلا در بین سرمایه گذاران بیشتر می شود. به طور مشابه، زمانی که تنش های ژئوپلیتیکی در سطح جهان بالا می رود، قیمت طلا تمایل به افزایش دارد، زیرا سرمایه گذاران به دنبال پوششی در برابر عدم اطمینان های حاکم بر اقتصاد جهانی هستند . اگر تنش ژئوپلیتیکی یا عدم اطمینان اقتصادی وجود داشته باشد، طلا اغلب به عنوان پناهگاه امنی تلقی میشود که می تواند پوششی برای نوسانات کلان اقتصاد جهانی باشد. با این حال، این همبستگی ها همیشه صادق نیستند و قیمت طلا در مواجهه با تورم یا عدم اطمینان ها همیشه افزایش پیدا نمی کند. مانند هر کالای دیگری، عرضه و تقاضای طلا نیز بر قیمت آن تأثیر میگذارد. لازم است بدانید طلا جدا از نقش ذخیره ارزش یا سرمایهگذاری، کاربردهای صنعتی، مانند لوازم الکترونیکی و پزشکی، هم دارد و اینها هم بخش قابل توجهی از تقاضای طلا را تشکیل می دهند. با رشد یا کوچک شدن این صنایع، تقاضا برای طلا نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت علاوه بر این، عرضه طلا محدود است و می تواند تحت تأثیر تولید معدن، اکتشاف و سیاست های دولت نیز قرار گیرد و این عوامل می تواند بر قیمت طلا تاثیر بگذارد . از آنجایی که طلا یک کالای تولیدی است، هزینه تولید طلای جدید نقش مهمی در قیمت اونس جهانی دارد. همانطور که دسترسی به ذخایر طلا سخت تر و کمیاب تر می شود، هزینه های تولید طلا افزایش می یابد. در عین حال، فناوریهای جدید استخراج میتوانند در جهت مخالف عمل کنند و تولید طلای جدید را کارآمدتر و مقرون به صرفهتر کند.چرا به قیمت های تاریخی طلا توجه داشته باشیم ؟
سرمایهگذاران با نگاهی به قیمتهای تاریخی طلا، میتوانند بینشهایی در مورد الگوها و روندهایی حرکتی طلا کسب کنند که میتواند تصمیمات سرمایهگذاری آنها را تحت الشعاع قرار دهد. برای مثال، سرمایهگذاران ممکن است بتوانند چرخههای بلندمدتی از قیمت طلا را شناسایی کنند که سرنخهایی در مورد تغییرات آتی قیمت یا همبستگی با سایر طبقات دارایی را به آنها ارائه دهد. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل دادههای بلندمدت میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا ببینند طلا در دورههای زمانی مختلف چگونه عمل کرده است و چگونه به رویدادهای مهم ژئوپلیتیکی یا اقتصادی در تاریخ واکنش نشان داده است . هنگام بررسی داده های بلندمدت، به خاطر داشته باشید که عملکرد گذشته لزوماً نشانه ای از نتایج آینده نیست . فقط به این دلیل که طلا در دورههای گذشته عملکرد بهتر یا بدتری داشته است، تضمینی برای ادامه این عملکرد نیست. همچنین مهم است که به خاطر داشته باشیم که شرایط خاص اقتصادی و ژئوپلیتیکی که در اقتصاد جهانی رخ میدهد منحصر به فرد است و ممکن است دوباره دقیقاً مشابه اون رخداد شکل نگیرد و ما شکل جدیدی از آن را تجربه کنیم که در نهایت اثر آن مشابه با گذشته باشد.دوره استاندارد طلا
نقش طلا به عنوان ارز تکامل یافته باعث شد، در طول قرن های ۱۷ و ۱۸، بسیاری از کشورها از سیستم استاندارد طلا پیروی کنند که در آن پول ملی یک کشور به مقدار مشخصی از طلا، مانند یک اونس، متصل می شد. بر اساس استاندارد طلا، کشورها اسکناس های کاغذی منتشر می کردند که می توانستند با طلای فیزیکی با نرخ ثابت مبادله شوند. این یک احساس ثبات و اعتماد ایجاد کرد، زیرا مردم می دانستند که پول توسط چیزی با ارزش ملموس پشتیبانی می شود. برای مثال، در سال ۱۸۳۴، ایالات متحده قیمت طلا را ۲۰.۶۷ دلار در هر اونس تعیین کرد، که تا سال ۱۹۳۳ این عدد باقی ماند، تو سال ۱۹۳۴ هم دولت ایالات متحده طلا رو از ۲۰.۶۷ دلار در هر اونس به ۳۵ دلار تو هر اونس تغییر داد یعنی اگر شما فکر می کردید که دلار فقط یک تکه کاغذ هست می تونستید ۳۵ دلار ببرید و یک اونس طلا بگیرید. با این حال، استاندارد طلا تا حد زیادی در اواسط قرن بیستم کنار گذاشته شد، زیرا کشورها شروع به تجربه بحرانهای اقتصادی کردند که حفظ نرخ ارز ثابت را دشوار میکرد. این موضوع منجر به توافق برتون وودز در سال ۱۹۴۴ شد که دلار آمریکا را به عنوان ارز ذخیره جهانی تعیین کرد و سیستمی از نرخ های مبادله ای را ایجاد کرد که به انعطاف پذیری بیشتری در تجارت بین المللی منجر میشد .سرانجام در سال ۱۹۷۱ نیکسون رئیس جمهور وقت، سوت پایان رو زد و اعلام کرد که دیگر پشتوانه دلار، طلا نیست و دیگر نمی توان دلار را با نرخ ثابت به طلا تبدیل کرد.ایالات متحده استاندارد طلا را به طور کامل کنار گذاشت، زیرا دیگر قادر به حمایت از ارزش پول خود با طلا نبود. در ادامه ، ایالات متحده و سایر کشورها به سمت سیستم ارزی فیات رفتند، در این نوع سیستم، طلا یا هیچ کالای فیزیکی پشتوانه پول نیست، در اصل این نوع پول برای این ارزش دارد که ما ارزش آن را باور داریم، دولت آنرا به عنوان وجه رایج قانونی اعلام کرده و ما برای مبادله و پرداخت مالیات و این سبک از فعالیت ها به آن نیاز داریم.
قیمت طلا پس از کنار گذاشتن سیستم استاندارد طلا و عدم تثبیت دلار با طلا به طرز چشمگیری افزایش یافت.
چه چیزی طلا را ارزشمند می کند ؟
طلا بسیار کمیاب است، به این معنی که یافتن و استخراج آن از زمین به طور فزاینده ای دشوار است. همچنین طلا یک فلز کمیاب و گرانبها است که خواص منحصر به فردی دارد که آن را ارزشمندتر میکند. طلا بادوام و ماندگار است، الکتریسیته را به خوبی هدایت می کند، چکش خوار است، درخشندگی جذابی دارد و در برابر خوردگی و اکسیداسیون مقاوم است، این باعث می شود در طیف گسترده ای از صنایع کارکرد داشته باشد و مفید باشد.سرمایه گذاری در طلا چه مزیت هایی دارد ؟
طلا اغلب به عنوان یک سرمایه گذاری مناسب برای تنوع بخشیدن به سبد دارایی در نظر گرفته می شود ، زیرا ممکن است با سایر دارایی ها مانند سهام یا اوراق قرضه همبستگی کمتری داشته باشد. این بدان معنی است که قیمت طلا ممکن است کمتر تحت تأثیر تغییرات در سایر طبقات دارایی قرار گیرد، که می تواند به کاهش ریسک کلی پرتفوی سرمایه گذاری افراد کمک کند. علاوه بر این، از طلا در طول تاریخ به عنوان پوششی در برابر تورم تلقی شده است، زیرا این پتانسیل را دارد که در طول زمان، حتی در مواجهه با افزایش قیمت ها، ارزش خود را حفظ یا افزایش دهد.آیا طلا پوششی مناسب در برابر تورم است ؟
طلا اغلب به عنوان پوششی در برابر تورم در نظر گرفته می شود، زیرا تصور می شود با کاهش قدرت خرید دلار، ارزش آن افزایش می یابد. با این حال، سابقه تاریخی آن گاهی چیز دیگری نشان میدهد، شواهد نشان می دهد که طلا همیشه پوشش خوبی در برابر تورم ایجاد نکرده است. همه چیز به بازه زمانی مورد نظر شما بستگی دارد. به عنوان مثال، سرمایه گذاران طلا از سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۴ به طور متوسط ۱۰ درصد از دست داده اند در حالی که نرخ تورم سالانه حدود ۶.۵ درصد بود . شاید در وصف جمله قبل بتوان گفت ، طلا به طور کلی مطابق با انتظارات و شرایط حال پیش نمیرود گاهی اوقات طلا یک ریسک آینده را شناسایی میکند و پیش از وقوع اون ریسک، قیمت طلا نسبت به آن واکنش نشان می دهد.طلا صرفا یک فلز گرانبها نیست ، طلا شیرازه اقتصاد جهانی است، طلا یعنی بیمه دارایی در برابر ریسک های اقتصاد